Energetska obnova višestambenih zgrada

Što je energetska obnova, što podrazumjeva, kako se izvodi te koje su koristi energetske obnove

Energetska obnova

Održavanje zgrada

Česta pitanja

Tvrtka „Prva nekretnina“ d.o.o. je od samih početaka energetske obnove višestambenih zgrada aktivno uključena u postupak obnove , te uspješno provodi sve faze projekta.

Energetska obnova

Pod pojmom „energetska obnova“ podrazumijeva se, između ostalog, toplinska zaštita vanjske ovojnice zgrade, zamjena vanjske stolarije, te zamjena ili unapređenje sustava grijanja. Također, u obnovu je moguće uključiti i mjere korištenja obnovljivih izvora energije (OIE), prilagodbu unutarnje rasvjete, te implementaciju sustava za centralno upravljanje sustavom grijanja i hlađenja.

Projekti energetske obnove vraćaju uložene investicije kroz uštede, s dodatnom prednošću povećanja kvalitete života i udobnosti boravka u zgradama. Energetski učinkovite zgrade pružaju veći standard stanovanja, a njihova je cijena na tržištu nekretnina veća od onih zgrada koje nemaju ta svojstva. Nedovoljna toplinska izolacija dovodi do povećanih toplinskih gubitaka zimi, hladnih obodnih konstrukcija, oštećenja nastalih kondenzacijom (vlagom), te pregrijavanja prostora ljeti. Posljedice su oštećenja konstrukcije, te neudobno i nezdravo stanovanje.

Zagrijavanje takvih prostora zahtijeva veću količinu energije, što dovodi do povećanja cijene korištenja i održavanja prostora, ali i do većeg zagađenja okoliša. Energetski učinkovite zgrade pružaju veći standard stanovanja, a obnovom po načelima energetske učinkovitosti moguće je ostvariti uštede na  režijama od 30 do 60 posto. U konačnici – smanjenje potrošnje energije, posebno fosilnih goriva, dovodi do smanjenja emisija ugljičnog dioksida, što znači manje zagađenje okoliša, a time i bolju zaštitu zdravlja stanovništva.

Godine 2014. raspisan je prvi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada, koji je bio sufinanciran iz  nacionalnih sredstava, putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na natječaj smo prijavili 3 zgrade, koje su iskazale interes za takvim načinom obnove. Natječaj je uspješno proveden i zgrade su obnovljene – obnovljena je vanjska ovojnica zgrade (fasada), zamijenjena stolarija (zajednička i po stanovima), odrađena je izolacija stropa podruma i poda tavana, itd. Zgrade su, uz velike uštede, dobile i novi, ljepši izgled.

Godine 2016. raspisan je drugi natječaj – ovoga puta sredstva su osigurana iz EU fondova. Na natječaj smo prijavili 10 zgrada, te su sve prijavljene zgrade povukle sredstva iz svih segmenata natječaja – od sufinanciranja izrade Glavnog projekta i energetskog certifikata – početnog i završnog (85%) do sufinanciranja izvođenja radova (60%). Zgrade su uspješno obnovljene, te smo među Upraviteljima koji su uspjeli povući sredstva za sve segmente natječaja, za sve prijavljene zgrade.

U najavi je novi natječaj obnove višestambenih zgrada putem EU fondova, međutim zbog novonastale epidemiološke situacije, kao i potresa koji je pogodio Zagreb, odgođen je do daljnjega. Odmah, po prvim najavama suvlasnici su obaviješteni, te smo krenuli sa pripremama za prijavu na natječaj. Zgrade koje su iskazale interes za prijavom na natječaj su spremne, sa svom potrebnom dokumentacijom, te se čeka objava poziva.

U međuvremenu, koristimo ovo vrijeme za dodatno usavršavanje i educiranje.